top of page
Zoeken

Roots

Ondanks dat ik geboren ben in Nederland van in Nederland geboren ouders heb ik Franse en Spaanse voorouders. Mijn Franse voorouders hebben moeten vluchten uit Frankrijk, omdat zij als Hugenoten niet welkom waren. De Spaanse lijn komt waarschijnlijk voort uit de periode van de Tachtigjarige oorlog, waarbij de Spaanse soldaten hier ook hun leven opbouwde.

Hoogstwaarschijnlijk is het bij de meeste mensen over de hele wereld hetzelfde geval. We hebben allemaal geschiedenis, voorouders, bloedverwanten en zijn hebben daardoor uiteindelijk allemaal een ding gemeen: we zijn allemaal mens.

In mijn kunst ben ik op zoek naar mijn Spaanse roots. Tijdens deze zoektocht voel ik me meer compleet worden en voel ik me thuis in mijn kunst. Ik begon mijn zoektocht met het thema gelijkheid, om cultuur met elkaar te verbinden. Ik combineerde kleuren uit verschillende culturen met symbolen en vormen uit verschillende culturen en bracht ze samen in een schilderij.

Nu ben ik op het punt beland dat ik het nog persoonlijker ga maken. Ik leer mezelf kennen via de kunst die ik maak door op zoek te gaan naar mijn Spaanse roots. 


Door emotie en gevoel met kleur te combineren schep ik een sfeer op het doek. De meeste tot nu toe zijn vrolijk en ontspannen, met titels als Tranquilo, zoals hierboven. Architectuur word gecombineerd met natuur en vrolijke en ontspannende kleuren worden gebruikt om het geheel samen te brengen.

Bij een zoektocht weet niemand wat je gaat vinden, zo is dat ook bij mij het geval. Daarom vind ik het altijd zo lastig om te antwoorden op de vraag: waarom maak je kunst?

Nu ik, inmiddels 40 jaar ben, kan ik daar een al iets helder antwoord op geven. In de laatste drie jaar dat ik Studio Maren heb opgericht heb ik veel nagedacht over deze vraag.

Ken je dat, je komt ergens op een plek in een land en je voelt je meteen thuis. Waarom, geen idee, maar het gevoel is sterk en fijn. Dat heb ik met Spanje en Frankrijk, maar ook met Griekenland trouwens. En waarom? Misschien door toch een genetisch draadje dat nog terugvoert naar mijn Spaanse en Franse voorouders. Ik vind dat een heel mooi gegeven en ik wil dat eren.

Waarom ik me in deze landen zo thuisvoel, laat ik je in de volgende post weten!


4 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page